Kuće i stanogradnja

Daikin Altherma Flex

Daikin Altherma Flex : centralno grijanje, sustavi za toplu i hladnu vodu za stambenu i komercijalnu primjenu

Daikin Altherma Flex osigurava grijanje, toplu potrošnu vodu za stambena i komercijalna okruženja uz pomoć visokoučinkovitih dizalica topline zrak-voda. Ovaj, više puta nagrađivani sustav, integrira obnovljenu Daikin VRV tehnologiju u okviru asortimana Daikin Altherma s visokom radnom temperaturom koja je prikladna za mnoge vrste novogradnje ili za rekonstrukciju: od grijanja kuća ili stanogradnje do komercijalnih građevina kao što su kupališta, centri za fitnes, restorani, škole i javne građevine. Rezultat toga je visokoučinkoviti energetski sustav koji nudi drastična smanjenja pogonskih troškova uz istodobno smanjivanje utjecaja grijanja dnevnih i radnih prostora na okoliš.

Glavne energetske uštede

Daikin Altherma Flex generira 2/3 korisne topline iz zraka; prepoznatljivog obnovljivog izvora energije, te je time tri puta učinkovitija od bojlera energetske klase A u umjerenim zapadno i srednje europskim klimatskim uvjetima. U usporedbi s bojlerom na lož ulje on nudi:

  • do 36% niže pogonske troškove
  • do 71% nižu emisiju CO2.
  • Potrošnja primarne energije  smanjuje se do 35%

Prilagodljivi sustav koji objedinjuje 3 sustava

Daikin Altherma Flex grije, hladi i proizvodi potrošnu toplu vodu za kućanstvo što tijekom cijele godine osigurava potpuni komfor u zgradi. Zahvaljujući funkciji povrata topline sustav može zagrijati vodu u spremnik 60 °C uz pomoć otpadne topline rashladnog sustava.

Univerzalne konfiguracije

Jedna vanjska jedinica može se kombinirati s najviše 10 unutarnjih jedinica (ovisno o ukupnoj kombiniranoj snazi), u centralnim ili decentraliziranim sustavima, ovisno o zahtjevima sustava. Daikin Altherma Flex je univerzalni, modularni sustav i svaka unutarnja jedinica može se kombinirati s različitim vrstama emitera topline kao što su ventilokonvektori, ventilokonvektori Daikin dizalica topline, podno grijanje, radijatori za visoke i niske temperature, prema potrebama građevine.

Idealno za kuće i stanogradnju

Unutarnje jedinice mogu se nalaziti u pojedinačnim stambenim jedinicama kao što su kuće i stanogradnju, tvoreći decentralizirani sustav za grijanje stana. Svaka unutarnja jedinica može se neovisno koristiti, gdje svaka stambena jedinica ima svoj regulator grijanja, toplu vodu i hlađenje, zajedno s odašiljačima topline koji su potrebni za svaki stan.

Modularno rješenje za komercijalna okruženja

Alternativno, unutarnje jedinice mogu se nalaziti zajedno u jednoj središnjoj prostoriji, tvoreći tako centralni sustav sa širokim opsegom primjene gdje je potreban veliki volumen tople vode, kao što su kupališta, centri za fitnes, restorani i škole. Centralizirane unutarnje jedinice nude prilagodljivost modularnog sustava i sposobnost za zadovoljenje zahtjeva glede grijanja, hlađenja i tople vode cijele zgrade i mogu se kombinirati sa širokim opsegom emitera topline, npr. ventilokonvektorima, ventilokonvektorima dizalice topline, podnim grijanjem i radijatorima.

Povrat topline smanjuje električnu potrošnju

Daljnje uštede mogu se ostvariti, prikupljanjem i ponovnom upotrebom topline nastale uslijed hlađenja stana ili područja cijele zgrade. Umjesto da se jednostavno odbaci u okoliš, istrošeni zrak može se koristiti za proizvodnju tople vode ili za grijanje stanova – u istom području ili na nekom drugom području – smanjujući na taj način ukupne troškove zgrade za električnu energiju.

Rješenje koje se nagrađuje

Daikin Altherma Flex   je sustav koji je dobio slijedeće nagrade:

  • Nagrada za povrat energije iz zraka i tla na Rushlight Awards 2011
  • Nagrada za inovaciju za tehnologiju okoliša na Environmental and Energy Awards 2011.
  • Inovativni proizvod godine na National Heat Pump Awards 2011