Vinarije

Hlađenje i regulacija temperature u vinarijama

Daikin će vam pomoći u ostvarivanju idealnih uvjeta za proizvodnju vina. Današnje vinarije se u proizvodnji kvalitetnih vina oslanjaju na optimalne temperaturne uvjete. Zatvoreni sustavi za hlađenje i regulaciju temperature vinarije imaju velik utjecaj na na sve faze proizvodnje vina. Hlađenje vinarija od vitalnog je značaja za čuvanje grožđa nakon berbe, za vrijeme alkoholnog i malolaktičnog vrenja, tartarske stabilizacije, čišćenja i izbistrivanja. To je je važan faktor i za vrijeme starenja vina, konzervacije, kušanja i potrošnje. Nepropisne temperature hlađenja u vinarijama za vrijeme hlađenja i grijanja mogu onemogućiti ili ubrzati proces s kobnim rezultatima za vino.

Daikin ima rješenja sustava za hlađenje vinarija u svakoj fazi postupka vrenja

 

Čuvanje u hladnoj prostoriji

Grožđe se privremeno čuva u hladnoj prostoriji na temperaturi ispod 5 °C kako bi se izbjeglo spontano vrenje. Hlađenje voća prije prešanja također će usporiti oksidaciju.

Alkoholno vrenje

Vrenje se postiže na temperaturama od 16 do 20 °C za bijela vina i od 24 do 32 °C za crna vina. Daikin rashladnici vode omogućuju precizne temperature za sve vrste fermentacijskih spremnika, uključujući obložene, remenske i zastrte modele.

Malolaktičko vrenje

Za povoljni razvoj laktičkih bakterija potrebno je hlađenje ili grijanje na temperature od 20 do 22 °C.

Tartarska stabilizacija

Kako biste izbjegli taloženje tartarskih kristala u boci s vinom, vino se prije punjenja u boce mora stabilizirati. Tartarska stabilizacija provodi se kada je vino ohlađeno ispod 0 °C, čime se omogućuje lako odvajanje kristala iz bistrog vina.

Punjenje u boce i prostorija za čuvanje

Za vrijeme perioda konzervacije, vrlo je važno da se temperatura stalno održava u zadanom rasponu od 12 °C  do 18 °C. Za vrijeme konzervacije često je potrebno zagrijavanje.

Upravljanje

Daikin rashladnici mogu se također integrirati u kompletni sustav za upravljanje cijelom zgradom, čime se u potpunosti kontrolira rad vinarija.

  • Opsežni programi obuke dostupni su za montere i osobe za obavljanje održavanja koji rade u sektoru za vinarije.

 

Full solutions range

Daikin nudi najpotpuniji asortiman proizvoda za rashlađivanje vinarija na tržištu tako da možete naći rješenje sustava koje najbolje odgovara vašim potrebama. Vaš projektant vam može savjetovati  kombinaciju rješenja koja najbolje odgovara vašim potrebama. Evo nekih mogućih rješenja:

Rashladnici vode

Nudi potpunu kontrolu grijanje i hlađenje za prostore za proizvodnju vina

icon_fresh air ventilation_21x21icon_hot water production_21x21icon_perfect heating and cooling comfort_21x21icon_intelligent control_21x21
  • Rashladnici nude točnu regulaciju temperature industrijskih procesa
  • Široki raspon opcija koje su prilagođene vašim zahtjevima
  • Nadmoćni stupanj iskorištenje energije: invertersko upravljanje, povrat topline, besplatno hlađenje

Saznajte više